26
Aug
08

Jaloezie

 
Na een heel eind in ons gesprek vanavond, dat ging over fotografie, vertelde mijn buur me heel aarzelend, alsof hij zich een beetje schaamde dat hij een Nikon D3 had gekocht. Alsof hij zich moest verontschuldigen voor zijn aankoop. Hij doet met zijn spaarcenten wat hij wil.

En toch denkt niet iedereen er zo over. OK, die D3 is een duur toestel en niet iedereen kan het zich permitteren. Vandaar heel wat jaloezie onder (amateur)fotografen. Jaloezie die ook is ingegeven door de prachtige technische prestaties van het toestel. Doorgewinterde fotografen zullen er nu eenmaal nog betere foto’s mee maken dan met een ander toestel zoals bv een Nikon D200 of een Canon 40D.

Wie op sommige forums durft gewag maken dat zijn toestel een D3 is, die wordt er steevast door een aantal adepten met de grond gelijk gemaakt, zowel het baasje als zijn hondje toestel.

Ik vraag mij af waarom we tijdens onze korte tijdspanne op deze aardkloot zo veel nijd moeten aan de dag leggen. Komt dat door het materialisme? Door de verzurende samenleving?

Heel vaak krijg ik per e-mail van die mooie powerpoints binnen met schitterende foto’s. Ik kan daarvan genieten zonder de jaloezie van ‘dat is wellicht met een duurder toestel getrokken dan het mijne’. Zou dat eigenlijk de facto wel zo zijn? Een heel goeie fotograaf maakt met elk reflextoestel mooie foto’s en met de beste DSLR’s nog betere foto’s. Maar het is niet zo dat elke fotograaf goeie foto’s zal maken omdat hij bv een D3 in zijn pollen heeft.

Kijk naar Henri Cartier-Bresson die vorige week vrijdag 100 jaar zou zijn geworden. Hij beschikte met zijn Leica M5 niet over autofocus, kon zijn foto’s niet zien op een schermpje, had geen zoomlens, en toch is hij een der meest gerenommeerde fotografen geworden.

Dé Nikon D3

Dé Nikon D3

Advertenties

2 Responses to “Jaloezie”


  1. augustus 26, 2008 om 7:57 pm

    De reden van dergelijke opmerkingen vermeld je al in je tekst: jaloezie. Echt zielig zo’n opmerkingen, ik heb het ook verschillende keren mogen aanhoren.
    Ik heb mijn D3 gekocht met een Nikon cashback, scheelde wel veel geld. Het blijft nog duur, maar wel zalig toestel.

  2. augustus 26, 2008 om 8:02 pm

    Mocht ik de centjes hebben, dan lag er hier ook eentje te pronken, met een 24-70 AFS en een 70-200 AFS VR lens of zo. En mijn vrouw heeft ook de centjes niet om er mij een cadeau te doen, zoals die kennis die van zijn vrouwtje een Canon 1Ds Mark III cadeau kreeg. “Om naaktjes te fotograferen”… Santé me ratje.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


Blog Stats

  • 13,300 hits

Omdat Fotografie Een Nette Vorm Van Voyeurisme Is

augustus 2008
M D W D V Z Z
    Sep »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Pagina’s

Advertenties

%d bloggers liken dit: