02
Okt
08

Waar Abraham de mosterd haalde

Tijdens de workshop Strobist toonde Tom een eenvoudig te maken Omnibouncer. Gemaakt van een CD cakebox.

Je snijdt in de zwarte onderplaat, remember het verwarmd mes en de groenten- of vleesplank, een rechthoek uit waar je flitskop in past. Het doorzichtige deksel bespuit je van binnen langs 1 kant, wat de achterkant wordt, met reflecterende metaalverf – ik had nog wat over van mijn beautydish – alsook het ronde plaatje dat de CD’s beschermt als je zo’n cakebox koopt, wat je van binnen in het deksel plakt. Om zoveel mogelijk licht te reflecteren heb ik ook de zwarte onderplaat langs binnen in het grijs gespoten.

Tenslotte snij je een vel A4 in 2 stroken die net binnen het doorzichtige deksel passen. Je lijmt ze aan elkaar en daarna plooi je het geheel in zigzag. Tot slot lijm je de uiteinden aan elkaar zodat je een mooi plooirokje bekomt. Zie afbeelding. Als papier gebruikte ik mat halftransparant papier, vraag me niet waar ik het ooit haalde. Het lag tussen mijn arsenaal papier.

Het plooirokje in het deksel

Het resulaat is een mooi egaal zacht gespreid licht. Let niet op het model.

Speedlight SB600 manueel op 1/8

Speedlight SB600 manueel op 1/8

Ik had bovenstaande foto niet willen proberen zonder mijn doosje; zo maar een foto nemen met flitslicht in een spiegel!

Super zacht licht

Super zacht licht, manueel op 1/32

Hieronder nog 2 foto’s. Enerzijds een foto van het geheel, de D200, SB600 en het ‘doosje’. Let op de enorme slagschaduw. Deze foto werd met de D70 en zijn ingebouwde flits genomen. Anderzijds een foto van de D70 genomen met de D200, SB600 en het doosje. Weg is de slagschaduw.

Het ensemble

Het ensemble

 

Het effect

Het effect

Gisteren was de eerste test op een samenkomst in Brussel. De lichtomstandigheden waren er gigantisch slecht. Aan het begin van de avond tijdens de inleidende receptie was er de avondzon die zo goed als horizontaal binnenscheen. Na de uiteenzetting met diverse sprekers was er een walking dinner. Met een honderdtal halogeenspotjes in het plafond hoef ik u niet uit te leggen hoe mooi geel het licht was. In zo’n omstandigheden kun je 2 dingen doen. Ofwel alles grofweg wegflitsen met het witte speedlight licht, met als gevolg dat je heel veel details wegflitst. Ofwel het ‘doosje’ gebruiken waardoor je zacht licht op de gezichten strooit en veel details van decor en oorspronkelijke belichting behoudt. Neem je je foto’s in RAW dan kun je achteraf het nog gele licht corrigeren met de witbalanscorrectie.

Recht in tegenlicht genomen, met het 'doosje'

Recht in tegenlicht, met het 'doosje'

Onder een woud van halogeen

Onder een woud van halogeen

Doordat je toch 1,5 à 2 stops licht verliest, is het aan te raden om de speedlight op manueel 1/1 te plaatsen.  Belichten doe je de strobist way door je diafragma en sluiterijd manueel in te stellen. In casu 1/60 en f6.3. Bij ‘normaal’ gebruik van een speedlight zouden de persoon uiterst links en uiterst rechts zo goed als alle licht ontvangen hebben en overbelicht zijn, terwijl de anderen al onderbelicht zouden zijn.

Advertenties

2 Responses to “Waar Abraham de mosterd haalde”


  1. oktober 3, 2008 om 1:58 pm

    Pracht van een tip. Dit maak ik zeker ook.
    Bedankt en laat zeker niet na nog dergelijke tips door te geven.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s


Blog Stats

  • 13,300 hits

Omdat Fotografie Een Nette Vorm Van Voyeurisme Is

oktober 2008
M D W D V Z Z
« Sep   Dec »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Pagina’s

Advertenties

%d bloggers liken dit: