18
Dec
10

Klein beetje les – Mijn Theorie – Witbalans

De tweede winterprik is in ’t land. Hier en daar zijn er uiteraard mooie tafereeltjes te fotograferen, als je tenminste buitenkomt. Deze anti-vriezegans hier deed dat nog te weinig en als ’t al gebeurde zonder de camera bij de hand.

Dus zat er niks anders op dan lui vanuit de warme kamer op het eerste verdiep een paar beeldjes te maken. De nabewerking in Lightroom bracht me op het idee even te neuzen op het Internet naar de kleurtemperatuur van sneeuw, uitgedrukt in Kelvin (en niet graden Kelvin zoals je veelal leest).  Een exact getal kreeg ik nog niet te lezen, maar ik verzeilde wel op diverse forums en las er de gekste dingen. Een grapjas had het over 270 Kelvin, wat -3 C° is. Het nulpunt zijnde 0 (nul) Klevin is nl -273 C°. Wat de buitentemperatuur is en niet de kleurtemperatuur uiteraard.

Had men het over de kleurtemperatuur dan kwamen NEFfie en RAWpie ter sprake, twee halfbroers. Als je in RAW fotografeert (Nikon noemt dat NEF) dan kan je achteraf je witbalans gaan bijstellen. Ik las serieuze zaken, zoals dat je moet gaan overbelichten om je sneeuw wit te krijgen ipv blauw. Sneeuw ziet er inderdaad blauw uit vooral schaduw op sneeuw. Door de kleurtemperatuur te verhogen wordt de blauwe sneeuw effectief witter. Verhoog je teveel dan wordt alles roder. Overbelichten heeft een tweede reden : je belichtingsmeter ziet heel veel omgevingslicht (de witte sneeuw) en meent dus onterecht dat je het diafragma moet verkleinen (hoger getal) en/of een kortere sluiterijd nemen. Met als gevolg dat de meer donkere onderwerpen (voorwerpen, huizen, personen, dieren,…) te donker belicht zijn. Ipv manueel te gaan overbelichten, wat je kan doen, is overgaan op spotmeting ook een oplossing, waarbij je het licht meet op het onderwerp alleen.

Gelachen heb ik toch met iemands opmerking op een of ander forum dat wit wit is en dat je de witbalans best op automatisch zet en dat het dan wel goed komt. Mocht dat zo zijn dan zouden we er geen item moeten aan wijden he. Je kan je witbalans ook manueel instellen via een grijs- of witkaart. Hoe je dat instelt is afhankelijk van je type camera. Zie handleiding. Het komt er op neer dat je aan je camera gaat wijsmaken wat op dàt moment met dàt licht wit is. Werkt meestal zeer goed. Je kan uiteraard fotograferen op auto WB maar dan moet je achteraf wel je RAW gaan bewerken. Zoiets kan je heel goed met Lightroom.

Sommigen maakten op die Forums de opmerking als hun sneeuw en de schaduwen wit waren dat de onderwerpen dan minder goede kleurtemperaturen kregen. Zie verder.

Ik ben wat gaan experimenteren met volgende foto. Hieronder ziet u het origineel “as shot”. Nogal blauw vindt u niet? De temperatuur staat op 7300K.

Origineel As Shot

Lightroom heeft een aantal Presets voor de WB (witbalans) : één ervan is “Auto”. De temperatuur gaat naar 7500K en de tint wordt op +8 geplaatst.

Auto Instelling Lightroom

Dat was al iets beter, maar ’t kan nog anders, ipv “Auto” gaan we met het pipetje een stuk wit kiezen. We nemen de sneeuw op het groen. Waarbij de temperatuur plots naar 18000K gaat en de tint naar +7. Te warm vinden we.

Instelling WB via pipet

We corrigeerden nog niks manueel. Dit doen we nu. We plaatsen de WB zelf op 10.000K en verhogen volgens smaak (geen kookprogramma hoor) de belichting naar +0,76.

WB Manueel Ingesteld op 10.000K

En dan even vergeleken met het origineel :

WB Manueel Ingesteld op 10.000K

Even de instellingen :

De Manuele Instellingen in Lightroom

De 10.000K-instelling even toegepast op een andere foto (en op smaak gebracht) :

Groter beeld met huizen en sneeuw

Hier ziet u dat de sneeuw wit is maar door de verhoging van de kleurtemperatuur worden ook de huizen “warmer”. Via algemene correcties zal u immers steeds moeten kiezen wat voor u belangrijk is. De sneeuw, de schaduwen en/of de onderwerpen in beeld. Lokale correcties zijn eerder voor Photoshop but “we are absolute beginners”.

Wat we ook al merkten en ondervonden : over geuren en smaken wordt niet getwist. Wat voor de ene net goed is zal voor de andere ‘te koud’ (blauw) zijn.

Staat de Bokma koud? Proost!

Advertenties

2 Responses to “Klein beetje les – Mijn Theorie – Witbalans”


 1. 1 jenny.huyge@skynet.be
  januari 5, 2011 om 10:39 pm

  Just, Patrick, ik doe vooral spotmeting, gebruik toch mijn awb, fotografeer in raw en corrigeer mijn witbalans, het blauw in de schaduwen als dat overblijft, corrigeer ik in photoshop met een laag selectieve kleur of in raw door de verzadiging van blauw te verminderen.
  ’t Is al gelijk hoe je het allemaal doet maar een onbewerkte sneeuwfoto in jpg trekt op niks.
  groetjes,
  jenny

 2. maart 7, 2018 om 7:57 pm

  Ӏ blog frequently ɑnd I really aρpreciate ʏoսr content.
  Thіs article has reаlly peaked my іnterest. I wilⅼ taҝe a notе ⲟf oսr
  site ɑnd kеep checking ffor new innformation ɑbout once per ᴡeek.
  I opted іn fⲟr your RSS feed as well.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


Blog Stats

 • 13,329 hits

Omdat Fotografie Een Nette Vorm Van Voyeurisme Is

december 2010
M D W D V Z Z
« Okt   Jan »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Pagina’s

Advertenties

%d bloggers liken dit: